Lang zullen we leven!

We kunnen het zelf ook bijna niet geloven. De Onderlinge van 1719 bestaat 300 jaar en is daarmee de oudste verzekeraar van Nederland! Dit prachtige jubileum willen we natuurlijk groots vieren met iedereen. Daarom staat heel 2019 in het teken van ons jubileum en onze rijke geschiedenis. Op deze pagina kunt u alles lezen over onze belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen 300 jaar. En we houden u natuurlijk ook op de hoogte van alle jubileumactiviteiten dit jaar.

Bent u nog geen lid? Dan is nu het moment! Vraag direct uw verzekering aan en word lid van deze prachtige oude onderlinge!

2019

Tijd voor een feestje want we vieren ons 300 jarige jubileum. Dit jaar organiseren we een aantal leuke uitjes voor onze leden-verzekerden, natuurlijk allemaal in Haarlem. Hieronder leest u daar meer over. Klik op de foto’s voor meer informatie en om u aan te melden.

Naar de activiteiten Bekijk de geschiedenis

2000

De wereld beefde van angst voor de zogenaamde ‘Milleniumbug’. Computers zouden compleet op tilt slaan van het jaartal 2000. Maar aangezien wij helemaal geen computers hadden, sliep het voltallige bestuur dus lekker rustig die nacht. Hoewel een paar bestuursleden die nacht wel op kantoor bleven om eventuele aanvragen voor kersverse millennium-baby’s direct te kunnen honoreren. Onze enige andere millenniumzorg betrof de centrale verwarming die net geautomatiseerd was. Voor de zekerheid hebben we toen extra brandhout voor onze open haard aangeschaft.

Later Eerder

1998

Wij waren in januari 1999 de eerste verzekeraar die het jaarverslag in Euro’s publiceerde. Moeilijk? Echt niet! In de oude kasregisters kun je zien dat premies door de tijd heen werden voldaan in o.a. duiten, dubbeltjes, schellingen, daalders, ponden, florijnen, rijders en dukaten. De omschakeling naar de euro leverde dus geen enkel probleem op.

Later Eerder

1987

De financiële wereld krijgt een keiharde klap te verwerken wanneer op maandag 19 oktober de beurs instort. Black Monday, zoals deze dag de geschiedenis in gaat, komt hard aan en het kost veel bedrijven jaren om uit de rode cijfers te komen. Onze onderlinge heeft er echter weinig last van want (zo staat in het jaarverslag) “op maandag zijn wij immers gesloten.”

Later Eerder

1923

Door een verandering in de wet mocht de bos ineens geen bos (fonds) meer zijn. We mochten kiezen: een onderlinge waarborgmaatschappij of een Naamloze Vennootschap. Het bestuur koos voor de NV, want ‘anders mochten de leden meebeslissen over het dagelijks beleid’. Ondenkbaar!. In 1937 bleek echter bij de oprichting een foutje gemaakt te zijn. In 1939 werd toen alsnog “De Onderlinge van 1719 U.A.” als rechtspersoon opgericht. Met meebeslissende leden.

Later Eerder

1870

Ruim negentig jaar na de vestiging op No 16 in de Korte Begijnestraat was het bestuur het zat. Niet het dienen uiteraard, maar wel de onbeschrijfelijke hitte die de oven van de bakker in het pand ernaast veroorzaakte. Oplossingsgericht als ze waren, werd daarom in 1870 het pand van de bakker aangekocht. Na een fikse verbouwing voldeed het nieuwe pand aan alle eisen en doet het nu, 150 jaar later, nog steeds dienst als ons kantoor. Wat er met die bakker is gebeurd weet niemand eigenlijk.

Later Eerder

1832

In de zomer van 1832 werd het bestuur ontboden bij de burgemeester. Haarlem werd geteisterd door de Aziatische Braakloop, oftewel cholera. Mensen stierven als ratten. Volgens de reglementen van de maatschappij mocht in dit soort tijden de uitkering bij overlijden gehalveerd worden. De burgemeester, die toezicht hield op alle financiële instellingen in de stad, vroeg het bestuur met klem om toch de volledige uitkering te blijven doen. En natuurlijk deden we dat ook!

Later Eerder

1798

In deze tijd werd ‘democratie’, ‘stemrecht’ en ‘medezeggenschap’, onder invloed van de Fransen, ineens heel hip in ons land. Wij van De Onderlinge van 1719 volgden deze positieve trend en besloten vanaf nu te stemmen over eventuele veranderingen in het beleid van het bedrijf. Zo werd het voorstel gedaan dat bestuurders moesten kunnen lezen en schrijven. Een goed idee en iedereen stemde ‘voor’. Vooralsnog stellen we deze eis nog steeds.

Later Eerder

1780

Nadat we zo’n zestig jaar lang een kamer in de stad hadden gehuurd om de contributies te innen, wilde het bestuur eindelijk wel eens een eigen pand hebben. Daarom werd op 28 januari 1780 het pand aan de Korte Begijnestraat 16 aangekocht. Leuk feitje: dit pand lag midden in de rosse buurt van Haarlem. Zo kwam het nog wel eens voor dat een lid zijn stuiver aan contributie onderweg ‘kwijt raakte’.

Later Eerder

1775

We kochten voor het immense bedrag van 1000 gulden een obligatie aan van de gemeente Haarlem. En geloof het of niet: die lening loopt nog steeds! De jaarlijkse rente van €11,34 wordt gelukkig elk jaar netjes voldaan. Zo niet, dan mogen we aanspraak maken op alle ‘roerende en onroerende goederen van de gemeente’. Je weet maar nooit, hè.

Later Eerder

1719

In den beginne was er… begrafenis bos ‘De Vrijwillige Liefde beurs’ in Haarlem. Het was de eerste niet verplichte en algemeen toegankelijke bos (fonds) van Nederland. Eigenlijk betekent dat niks anders dan de eerste begrafenisverzekering voor iedereen, ongeacht beroep. Dat was geen overbodige luxe want de gemiddelde levensverwachting was in die tijd niet hoog maar de kosten van een echte begrafenis wel.

Later