Rare vraag misschien, maar hij houdt ons op dit moment erg bezig. Dit heeft te maken met de hoogte van de premie die wij vragen voor onze verzekering. Wij zijn een ouderwetse verzekeraar, met een niet complex en heel transparant product. Bij aanvang van de verzekering maken we afspraken over de hoogte en de duur van de premie en de hoogte van het verzekerde kapitaal. Wij sleutelen daar vervolgens nooit meer aan, behalve om winst te delen met onze leden.
In onze ruim 300 jaar oude geschiedenis hebben we al van alles meegemaakt, ook hoge en lage rentes. Voor ons als verzekeraar in begrafenispolissen speelt de hoogte van de rente een grote rol immers, wij moeten elke polis vroeg of laat zeker uitkeren. Een groot deel van de premie wordt door ons dan ook opzij gezet, gespaard. Sterfte en kosten zijn maar een heel klein deel van de premie.
Als de rente die wij ontvangen hoog is kan de premie voor die polis laag zijn en andersom, als de rente laag is moet de premie wat hoger zijn. Maar hoe zit dat dan met dat ‘Onderlinge’, dat met elkaar en voor elkaar? Periodes van hogere en lagere rente moeten worden gedeeld. In de ideale ‘Onderlinge’ wereld wel ja.
In de praktijk lukt dat echter niet helemaal. We hebben te maken met concurrentie op de hoogte van de premie en natuurlijk ook andere factoren als kapitaalseisen.
Bij de Onderlinge van 1719 geldt het probleem rond de solidariteit in het bijzonder. Wat we bezitten als Maatschappij, dus ook ons kapitaal is volgens onze statuten eigendom van de bestaande leden samen. Ook al hebben de huidige leden daar niet alles aan bijgedragen. Ingewikkeld hè.
Terug naar de eenvoud. We passen zo nu en dan ons tarief aan op de hogere rente en verlagen onze premie, en soms andersom. We doen dat op verantwoorde wijze. We willen echt niet de goedkoopste of de duurste zijn, wel de meest betrouwbare en transparante Onderlinge verzekeringsmaatschappij.
En het verschil tussen de tarieven in verschillende tijdperken? Onze resultaatdelingsregeling is eerlijk. Zo lang het kan geven we regelmatig een winstdeling aan onze leden. Degenen die het meest hebben bijgedragen aan de reserves krijgen het hoogste bedrag. Het percentage is voor iedereen gelijk.
En helemaal niemand hoeft daar een hogere premie voor te betalen.